RSS

luni, 22 martie 2010

Palatul Stirbei Buftea - oaza de liniste si relaxare

Palatul Stirbei - un loc de vis

Ca in fiecare primavara, mergem la Palatul Stirbei sa ne plimbam prin curtea lui, sa visam si sa ne relaxam.
Este o alternativa foarte placuta la cea a padurilor din jurul Bucurestiului.
Se afla in Buftea. Se iese dinb Bucuresti pe Calea Grivitei, Bucurestii Noi, Mogosoaia, Buftea.
In Buftea, se face stanga in fata magazinului Penny Market (se urmareste indicatorul Casa Romana). Dupa ce treceti de pizzeria Casa Romana, mai mergeti si pe partea dreapta se afla intrarea in palatul Stirbei.
Veti fi intampinati de o persoana de la paza, careia trebuie sa ii declarati ca mergeti la restaurant.
Palatul a fost retrocedat, fiind vandut catre o firma, acum aici au loc evenimente mondene, Palatul este acum hotel cu 14 camere si restaurant. Chiar si Cristi Chivu a avut nunta aici.
Exista loc de parcare, gratuit, puteti parca masina in curte si mergeti pe jos la plimbare. Foarte multi localnici vin aici la plimbare.
Curtea este mare, cred ca 20-30 ha.
Cladirea Palatului este una cu arhitectura simpla, are arcade deasupra geamurilor. Constructia palatului a fost inceputa de Barbu Dimitrie Stirbei si continuata de fiul acestuia Alexandru Barbu Stirbei, in 1856.
Barbu Dimitrie Stirbei a fost domnitor al Tarii Romanesti (1849-1853 si 1854-1856).
Se poate lua prin dreapta palatului, mergeti prin padure, ajungeti la un lac, unde se zbenguie vesele cateva ratuste si lebede. Sunt foarte prietenoase.

Daca treceti podul peste lac, ajungeti pe drumul spre bisericuta, capela familiei. Constructia este superba, cu 2 scari de acces, din marmura alba. Acestea au fost refacute anul trecut. Cand am fost in toamna aici, era cineva care inspecta capela, lua masuri, pt restaurarea ei. Acum, am fost surprinsa sa vad ca deja au fost refacute scarile.

Aceasta a construita intre 1850-1890. Pictura a fost executata de Gheorghe Tatarescu.
In pivnita se afla mormintele familiei: Barbu Dimitrie Stirbei, Barbu Alexandru Stirbei si ale rudelor acestora. Momentan, biserica nu se poate vizita, doar anul trecut am avut onoarea sa putem intra in ea.
Noi nu am mai luat masa la Restaurnatul acesta, din 2003 cand am avut o experienta neplacuta (se afla in proprietatea RAPPS), deci nu va pot spune decat ca puteti lua masa aici, dar nu pot sa va dau detalii, banuiesc ca acum totul este extrem de bine pus la punct.
In primavara aceasta am cules cateva albatrele si branduse, copii au fost incantati sa vada lebedele, ratustele si sa se zbenguie in voie. Va recomand cu caldura locul, este superb.

2 comentarii:

Anda-Andr3A spunea...

Bună, am şi eu o întrebare, dacă tot ai fost acolo ai idee dacă se poate vizita palatul? Şi aici mă refer la cel din ultima poză.
Merci frumos.

Iriss spunea...

Buna, Anda!

In ultima poza este capela/bisericuta din curtea domeniului. Ultima data am intrat inauntru, dar de alte 3-4 ori era inchis. Ziceau ca incep renovarea, nu stiu acum in ce stadiu mai este.
Oricum nu ai nimic sa vezi inauntru este complet goala.

Trimiteți un comentariu