RSS

luni, 14 iunie 2010

Yvonne are prima expozitie de pictura

Vernisaj expozitia de pictura "Simbolism şi realism în arta copiilor"

Impreuna cu alti copii cu care a urmat cursul de pictura "Rafael", de la Centrul Cultural Genesis, am avut primul vernisaj de pictura, care a incheiat practic un ciclu de 3 luni.
Am mers cu mic cu mare (si cu mamaia si cu David), la vernisajul care a avut loc la Libraria Humanitas Kretzulescu. La eveniment au participat si Margareta Paslaru, iar diplomele le-au fost inmanate de catre Manuela Harabor.
Yvonne, ca o artista adevarata, nu a avut nicio emotie, a fost chiar trista, ca nu i-au dat si eu microfonul sa vorbeasca, sa spuna ca: "multumesc frumos pentru diploma".
Picturile inca se mai afla expuse la Librarie, asa ca cine doreste sa vada operele, este invitat cu drag.

Centrul Cultural Genesis 

vernisează pe data de 8 iunie 2010, la ora 18:00,

Salonul de artă pentru copii – ediţia I

la sediul librăriei Humanitas-Kretzulescu


Tematica generală a primei ediţii: Simbolism şi realism în arta copiilor

Parcurs expoziţional

Scrijelituri şi body painting
De la semne şi tuşe abstracte la primele forme geometrice
Lucrări abstracte în creion şi culoare şi fotografii înfăţişând copii pictaţi pe mâini şi faţă

Pre-simbolism
De la primele forme geometrice la cele dintâi reprezentări figurative
Lucrări cu tendinţă figurativă, caracterizate prin schematism

Simbolism
De la cele dintâi reprezentări figurative la un vocabular de imagini narative
Lucrari cu tendinţă figurativă, caracterizate prin descriptivism

Realism
De la primul vocabular de imagini narative la reprezentări fidele ale realităţii
Lucrări figurative, ambiţioase prin aplecarea lor spre formele realităţii imediate

Oglinda sufletului: instalaţie dedicată cărţii

Expozanţi
Copii cu vârste între 3 şi 14 ani din cadrul Şcolii şi Centrului Cultural Genesis

Argument
Copiii trebuie luaţi în serios! Ei reprezintă infinitul nostru potenţial de creativitate, originalitate, inovaţie şi izbândă. Prin ei visăm, imaginaăm, creăm … mai autentic, mai sincer, mai adevarat. Prin ei (re)învăţăm, (re)explorăm, (re)descoperim. Prin ei ne redefinim … mai autentici, mai sinceri, mai adevăraţi. Prin ei ajungem la veritabilul nostru sine, la frumuseţea noastră interioară nepervertită.

Copiii sunt creatori de artă!
Prin spontaneitatea, expresivitatea şi originalitatea lor plastică, ei sunt capabili de realizări excepţionale în domeniile artelor plastice şi decorative. Lipsite de intenţionalitatea estetică adultă – învăţată şi exersată – lucrările lor frapează prin frumuseţe şi originalitate genuine. Acordurile cromatice şi compoziţiile de linii şi forme realizate de copii concurează adesea nivelul adult de intuiţie şi expresie plastică.

Problematică
Arta copiilor – o invenţie adultă?

“… conceptul de “artă a copiilor” este o invenţie adultă.”
[J.C. Holt]
“Şi copiii pot produce forme plastice expresive, dar acelea nu pot fi numite artă.
“Arta copiilor” este imitaţie, in consecinţă ea este artificială.”
[F. Cizek]

Se situează arta realizată de copii la un nivel infantil de expresie plastică sau se pot integra arte factele copiilor în rândul creaţiilor artistice veritabile?
Atâta timp cât în rândul lucrărilor plastice realizate de copii există lucrări ce concurează prin spontaneitatea limbajului şi rezolvarea lor plastică lucrări de artă adultă, arte factele realizate de copii pot fi considerate veritabile obiecte de artă.

Educaţie prin învăţare ori educaţie prin facilitare?
Educaţia copiilor pendulează între două sisteme de referinţă, corespunzatoare a două concepte educaţionale distincte şi cu toate acestea complementare: educaţia prin predare şi învăţare a cunoştinţelor şi aptitudinilor de integrare socială versus educaţia prin facilitare, având la bază auto-direcţionarea şi auto-învăţarea.
Fără a o exclude pe cea dintâi, Genesis Cultural încurajează cu convingere educaţia prin auto-direcţionare şi facilitare.
Mihaela Cherciu, Aniela Păvăloiu şi Dan Piţu constituie trei exemple de facilitatori între potenţialul creator genuin al copiilor şi vastul univers al artelor plastice, pe care Centrul Cultural Genesis îi sprijină cu putere în demersul lor.

Evenimentul organizat de Centrul Cultural Genesis pe data de 8 iunie 2010 la librăria Humanitas-Cretzulescu reprezintă începutul unei serii de saloane dedicate artei realizate de copii.

Diploma obtinuta :)

 
Cu Tudor, langa picturi.

 
Aplaudam colegii de la cursul de pictura








1 comentarii:

Silvia Mateicu spunea...

Bravo ! Felicitari ! sa o tineti tot asa , sa aveti rezultate cit mai bune !Peste ani va veti aduce aminte cu placere de "boroboatele" de acum !

Trimiteți un comentariu